Hyvä tietää

 1. Ilmavesilämpöpumpun (VILP) ulkoyksikkö kerää ulkoilmasta auringon tuottamaa uusiutuvaa lämpöenergiaa.

2.Kompressorin ja kylmäaineen avulla kerätty lämpöenergia siirretään lauhduttimen avulla lämmitysverkkoon ja käyttöveden lämmittämiseen.

Ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikössä on puhallin, joka kierrättää ulkoilmaa höyrystimen läpi. Tämä toimenpide muuttaa ulkoyksikössä olevan kylmäaineen nesteestä höyryksi. Ulkoyksikön kompressori puristaa kaasuksi muuttuneen kylmäaineen vielä kuumemmaksi ja tämän jälkeen aine ohjataan sisäyksikössä olevaan lauhduttimeen.

Sisäyksikössä kylmäaine lauhdutetaan takasin nesteeksi, jolloin luovutetaan korkea määrä lämpöenergiaa lämmitysverkossa kiertävään veteen. Vaihtoventtiilin avulla voidaan lämmittää joko kiinteistöä tai käyttövettä.

Kovemmilla pakkasilla ilmavesilämpöpumpun teho heikkenee. Tällöin laitteisto turvautuu automaattisesti sisäyksikön sähkövastukseen. Hybridijärjestelmissä voidaan käyttää myös esimerkiksi olemassaolevaa öljylämmitystä.

Ilmavesilämpöpumppu sopii päälämmönlähteeksi kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Vuotuiset säästöt voivat olla yli 50% verrattuna öljy tai sähkölämmitykseen. Ilmavesilämpöpumpun kustannus asennettuna on keskimäärin 12000e-16000e, takaisinmaksuaika tyypillisesti 5-7 vuotta.